Babos levesfazék
A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap felforraljuk, és legalább 1 órán át főzzük. A kelkáposztát körülbelül 3 cm széles csíkokra vágjuk, a répát, a pórét meg a vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb fazékban zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a répa-, a póré- és a vöröshagyma-karikákat meg a kelkáposztacsíkokat, s kissé összepirítjuk. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a meghámozott, picire vágott paradicsomot. Ízesítjük sóval, provence-i fűszerkeverékkel, babérlevéllel, majd körülbelül 20 percig forraljuk. A babot leszűrjük, a felét pépesítjük. A pépet és az egész babokat is a leveshez keverjük, azután lassú tűzön még 12 percig forraljuk.
Megtisztítjuk a fokhagymát, és a bazsalikommal együtt összezúzzuk. Összekeverjük a fenyőmaggal, sóval meg az olívaolajjal. Ebből a pasztából ízlés szerint teszünk a tányérokba mert levesre.