Bademdzsan dolmaszi
Ez az ellenállhatatlanul finom dolmavariáció az azeri konyha legkedveltebb nyersanyagaiból, gyenge bárányhúsból és padlizsánból készül.
A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a magjait eltávolítjuk, a húsának egy részét kivájjuk úgy, hogy azért maradjon egy kevés pereme. Forrásban lévő vízben 1-2 percig blansírozzuk. A rizst egy kevés sóval és sáfránnyal ízesített vízben megfőzzük.
A vajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megdarált bárányhúst, és a forró zsiradékon fehéredésig sütögetjük. Sóval,
őrölt borssal, apróra vágott bazsalikommal, korianderrel és csipetnyi fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a rizst meg a kockákra vágott paradicsomot, jól összekeverjük, majd a fűszeres masszával megtöltjük a padlizsánokat. A tetejét meglocsoljuk a sütés után visszamaradt fűszeres vajjal. Tűzálló tálba helyezzük, és kb. 20 perc alatt megsütjük.
A töltött padlizsánokat salátaágyon, sült paprika kísérettel tálaljuk. Külön tálkákban friss natúr joghurtot és fahéjat kínálhatunk hozzá.