Báránysaslik
Nagyobb érmékre vágjuk a bárányhúst. Enyhén megütögetjük, sózzuk, borsozzuk. A hagymákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hosszú nyársakra felváltva feltűzzük: egy darab hús, egy vöröshagyma, megint hús, egy cikk lila hagyma és így tovább. A kész nyársakat olívaolajjal lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha van rácsos sütőedényünk, akkor a rácsra fektetjük, ha nincs, akkor egy magas peremű tepsire keresztben rátesszük. 5-8 perc alatt elkészül.
Reteksaláta
A jégcsapretket és a feketeretket meghámozzuk, a
pirosat csak alaposan megmossuk. Hajszálvékony karikákra vágjuk a lila hagymával együtt. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, beleforgatjuk a salátaleveleket is, kis sóval ízesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal.