A barna rizst két és félszeres mennyiségű vízben nagyjából 25 percig főzzük (hogy nagyon puha legyen), majd további 10 percre letakarjuk és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és kis lángon, egy kanál olívaolajon néhány perc alatt megdinszteljük. A fokhagymát áttörjük, és egy percig együtt pirítjuk a hagymával.
A céklát megpucoljuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
Egy tálban összekeverjük a rizst, a lencsét, a hagymát és a céklát (ha egynemű masszát akarunk, akkor botmixerrel is átdolgozzuk). Hozzáadjuk a rizslisztet, a mustárt, a római köményt, ízlés szerint sót, alaposan elkeverjük. Lapos, kerek pogácsákat formázunk belőle.
Két evőkanál olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, pár céklafasírtot helyezünk bele, mindkét oldalukat megpirítjuk néhány perc alatt. A többit ugyanígy kisütjük, papírtörlőre szedjük.
A babkonzervet lecsepegtetjük, botmixerrel simára turmixoljuk. A petrezselymet felaprítjuk, majd a citromlével és az olívaolajjal együtt belekeverjük a babkrémbe. Ízlés szerint sózzuk. Végül beleforgatjuk az összevágott olajbogyót.
Hamburgerzsömlében friss zöldségekkel tálaljuk, külön adjuk mellé a babkrémet.