Nagyon apróra vágjuk a szalonnát és a zöldségeket (vöröshagyma, répa, zeller, fokhagyma). A paradicsomot forró vízbe mártva meghámozzuk, összevágjuk. Egy nagy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, rádobjuk a szalonnát, két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket (a paradicsom kivételével), sózzuk, és 10 percig kevergetve dinszteljük.
Rátesszük a húst, nagyra állítjuk a hőfokot, és kevergetve pirítjuk 10 percig, közben fakanállal széttörjük a nagyobb húsdarabokat, állandóan felkaparjuk, nehogy leégjen. Ha már szépen megpirult, ráöntjük a bort, és továbbra is nagy lángon kevergetjük.
Amikor a bor már elfőtt, jöhet rá a tej és az alaplé (vagy a víz), az összevágott nyers paradicsom meg a sűrítmény. Sózzuk és borsozzuk.
Nagyon- nagyon kicsi lángon, lefedve egy órán át főzzük. Közben, ha kell, kis vizet időnként önthetünk alá.
Bő, sós vízben kifőzzük a tésztát, összekeverjük a szósszal, tányérokra szedjük, parmezánt forgácsolunk rá.