Borókás fácánleves
Megmossuk a szárnyast, majd a szokásos módon feldaraboljuk. Egy fazékba tesszük, engedünk rá hideg vizet. Hozzádobjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket is. Elkezdjük főzni; amint elkezd forrni, kicsire vesszük alatta a lángot, és folyamatosan szedegetjük róla a képződő habot. Ha már abbamaradt a habzás, beledobjuk a fűszereket, és gyöngyözve főzzük, míg meg
nem puhul a hús. Ennek ideje a fácán korától függ: ha fiatal, egy óra is bőven elég, ha idősebb, akkor hosszabb időre lesz szükség. Arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét a húsokat. Ha kész, kivesszük a mellehúsát és a combokat,
azokból készül majd a főétel. A levest leszűrjük. Közvetlenül tálalás előtt egy kis levesben főzünk ki mellé cérnametéltet. Ezzel, valamint a benne főtt zöldségekkel
tálaljuk.