Borscs
Üvegesre pároljuk a zsiradékon a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a felkockázott húst. Teszünk hozzá babérlevelet, sót, kevés vizet, majd fedő alatt, kis lángon főzzük, míg a marhahús meg nem puhul. Közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már omlós a hús, mellétesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, céklát, öntünk hozzá másfél liter vizet, és készre főzzük. Ha szükséges, sóval ízesítjük a végén.
Céklás galuska
Összekeverjük az egész tojást a liszttel. Ha nyersen tesszük bele a céklát, akkor finom reszelőn belereszeljük, ha főtten, akkor kicsi kockákra vágjuk. Elkeverjük, végül
forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Külön edényben kínáljuk a tartalmas leves mellé.