A TORTA TÉSZTÁJÁHOZ:
ELŐKÉSZÍTÉS: 1,5 óra – SÜTÉS: 35 perc – Először a piskótát készítjük el. Egy tojást szétválasztunk, a fehérjét félretesszük az omlós tésztához. Öt egész tojást meg a tojássárgáját elektromos habverővel kihabosítjuk a vaníliás cukorral és 8 dkg cukorral. Belekeverjük a reszelt citromhéjat. Összevegyítünk 9 dkg lisztet fél csomag sütőporral, és eloszlatjuk a tojásos habban. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, belesimítjuk a piskótamassza kétharmadát, a maradékot pedig egy papírral bélelt, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben mind a kettőt megsütjük.
A TÖLTELÉKHEZ ÉS AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ:
A szögletes piskótát még forrón megkenjük lekvárral, felcsavarjuk, hagyjuk kihűlni. A kerek piskótát rácsra borítjuk, hagyjuk hűlni. Összeállítjuk az omlós tésztát. A félretett tojásfehérjét összegyúrjuk 4 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 15 dkg liszttel és 7,5 dkg puha vajjal. A sima tésztát két sütőpapír között kerekre nyújtjuk. Papírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, belefektetjük a pontosan méretre vágott tésztát, villával megszurkáljuk. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül negyedóra alatt megsütjük. Ezt is rácson hűtjük.
20 dkg gyümölcsöt felfőzünk egy evőkanál cukorral, majd szitán áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a mascarponét a vaníliás cukorral meg a porcukorral, belevegyítjük a kihűlt gyümölcsvelőt. A tejszínből habot verünk. Hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, majd kis meleg vízben feloldjuk. A gyümölcsös mascarponéban hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk a zselatint, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Végül 25 dkg gyümölcsöt belevegyítünk. Összeállítjuk a tortát: Az omlós lapot egy lapos tálra tesszük, megkenjük lekvárral, rátesszük a kerek piskótát. Tortagyűrűt állítunk köré. Körberakjuk a csigákra felvágott piskótaroláddal. Belekanalazzuk a krémet. Hideg helyen legalább 3 órát pihentetjük. Tálalás előtt rászórjuk a maradék gyümölcsöt, meghintjük porcukorral.
BRÜSSZELI TORTA KÉSZÍTÉSE – FÁZISFOTÓINKHOZ:
1. Még forrón megkenjük a piskótát a lekvárral, és felcsavarjuk (a hideg piskóta törik). Közben lehúzzuk róla a papírt. –
2. Az omlós tészta adja meg a szilárd alapot a tortának. Mindenféleképpen szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjék fel. –
3. A jól lehűlt piskótaroládot éles késsel egy-két centi vastag csigákra vágjuk. –
4. Az omlós alap köré tortagyűrűt állítunk, és körberakjuk a piskótatekercsekkel.