Céklaleves vörösborban érlelt őzhússal
Az őzhúst kockákra vágjuk, a borókabogyó felét megőröljük vagy mozsárban összetörjük. Felforrósítjuk a bort, beletesszük a tört borókabogyót 1-2 babérlevél társaságában, megsózzuk, azután a páclét ráöntjük a húsra. Lefedjük, és a hűtőben egy éjszakát pihentetjük.
A meghámozott céklát nagyobb kockákra vágjuk, és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát
egészben, a maradék borókabogyót (teatojásba zárva, hogy a főzés végén el tudjuk távolítani), valamint a
babérlevelet. Megsózzuk, s amikor felforrt, beletesszük a páclétől lecsepegtetett őzhúst. Együtt főzzük, amíg a hús
és a cékla is megpuhul. Behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel, majd újra felfőzzük. Amikor elkészült, kidobjuk belőle a hagymát, a babérlevelet meg a borókabogyót,
s ha szükséges, a levest tálalás előtt utánízesítjük.