Céklás-tejszínes rizssaláta szardíniával
A céklákat sós vízben megfőzzük (ne főzzük túlságosan puhára, csak olyan „harapni valók” legyenek). Meghámozzuk, majd amikor kihűltek, 1×1 cm-es
kockákra vágjuk.
A rizst egy csipet sóval a szokásos módon megfőzzük, azután hagyjuk kihűlni. Az olajból és a tojás sárgájából majonézt keverünk, amit pár csepp citromlével
és mustárral ízesítünk, végül hozzákeverjük a szardíniák levét is.
A tejszínt habverővel félkeményre habosítjuk, és lazán összekeverjük a rizzsel, a céklával meg a majonézzel. Szükség szerint egy csipet sóval, citromlével, esetleg egy kevés porcukorral utánaízesítjük, majd a salátát a tányér közepére halmozzuk. A szardíniákat óvatosan félbevágjuk, a gerincüket kiszedjük, és a halfalatokat a salátára ültetjük.