Nyersné Vajda Márta Besnyőről küldte ezt az egyszerű, ám annál jobb receptet. Mint írja, finom is, olcsó is, laktató is, ráadásul egészséges is a sok zöldség miatt. Nem „csucsog” az olajban, mert papírtörlőt tesz a kisült cicegék közé. 80 fokos sütőben tartja melegen, így megmarad a ropogóssága is. Nagyon jó hozzá a kemény húsú gévagomba, de ha nem jutunk hozzá, nyugodtan használjunk helyette csiperkét.
- A meghámozott nyers burgonyát, a héjas cukkinit és a gombát lereszeljük. Meghintjük sóval, pár percig állni hagyjuk. A fokhagymát a felforrósított zsírba préseljük, pár másodperc alatt illatosra sütjük. Kinyomkodjuk a sóban állt zöldséget, mélyebb tálba tesszük, ráütjük a tojást, meghintjük liszttel. Paprikakrémmel, kakukkfűvel, borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a fokhagymás olajat, alaposan elkeverjük.
- Az olajat felhevítjük, a burgonyás masszából púpos evőkanalanként több adagot rakosgatunk bele, mindet ellapítjuk, és ropogós pirosra sütjük mindkét oldalát. Papírszalvétára szedjük, forrón tálaljuk.
- A salátához az uborkát vastagra karikázzuk, majd hasábokra vágjuk. Az aludttejet ráöntjük, belepréseljük a fokhagymát. Sózzuk-borsozzuk, kevés frissen facsart citromlével ízesítjük, rászórjuk az apróra vágott kaprot. Alaposan elkeverjük, lefedjük, behűtve tálaljuk a zöldséges lepények mellé.
Fűszeres, ropogós bundában sült sertésborda tepsis krumplival