Csalános szabógallér füstölt túróval
Meleg előételnek ajánljuk a csalános szabógallért, ezt a remek töltött tésztafélét. Először elkészítjük a tésztát.
Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, majd hagyjuk félórát pihenni. A pihentetett tésztát vékonyra nyújtjuk, és derelyevágó segítségével ingnyak (gallér) alakú tésztákat formázunk.
Megtöltjük a töltelékkel, és megszórjuk vízben áztatott mazsolával. Ezután felhajtjuk, úgy, hogy minden oldala zárható legyen. Enyhén sós vízben harapáskeményre főzzük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd melegen, egy kevés zsályával és füstölt túróval megbolondítva kínáljuk.
Csalán töltelék
Egy nagy fazékban vizet forralunk egy mogyorónyi vajjal meg egy kanálnyi olívaolajjal, leforrázzuk a fiatal csalánleveleket és a mogyoróhagymát. Főzés után hagyjuk kihűlni a növényeket, majd összekeverjük a kétféle túróval, végül az egészet megdaráljuk húsdarálóval.