Csángó galuska
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy akkora lábasba tesszük, hogy majd minden hozzávaló beleférjen. Kiolvasztjuk a zsírját, s megpirítunk rajta két fej apró kockákra vágott hagymát és a lila hagymákat. A sárgarépát a fehérrépával meg a paprikával együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a megdinsztelt hagymára tesszük, és együtt pároljuk, amíg elfő a leve. A zsíron megfuttatunk egy fej apróra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, és megpirítjuk. A paradicsompürét a rántáshoz öntjük, jól elkeverjük, a megpárolt zöldséghez adjuk, majd az egészet összeforraljuk és félretesszük. A zöldnövényeket – martilaput, zellert, petrezselymet, a póré zöldjét és a leforrázott spenótot – nagyon apróra összevágjuk, ahogy a kiöblített savanyú káposztát és a fejes káposztát is. Mindezt a lábasba tesszük a párolt
zöldséghez, s hozzáadjuk a kétféle darált húst, a rizst meg a kukoricadarát is. Megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet jó alaposan összekeverjük, és az előkészített – leforrázott és lecsepegtetett – levelekbe töltjük. A lábas aljára rakunk egy sor savanyú káposztát, középre
tesszük a füstölt csontot a kaporral és a csomborral,
majd köré és rásorakoztatjuk a töltelékeket. A tetejét
betakarjuk a maradék savanyú káposztával, felengedjük forró vízzel, és lassú tűzön, lefedve, 2-2,5 órát főzzük.