Császárzsömle

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.

Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.

A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.

Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.

A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.

A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.

Újhagymás lencsesaláta gluténmentes sajtos zsemlével

kaloria 270 CAL
ido 150 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.