Cseresznyés-túrós buborékkalács

Egy kis pohárban összekeverjük az élesztőt két evőkanál porcukorral, és hagyjuk állni.

Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide rakjuk a két szoba-hőmérsékletű tojássárgáját. Rászórunk öt evőkanál porcukrot, a szélére hintjük a csipetnyi sót. Ha felhabosodott az élesztő, rákanalazzuk a cukros tojássárgájákra.

Meglangyosítjuk a tejet, két decit hozzáöntünk a liszthez, és elkezdjük a tésztát dagasztani. Közben szükség szerint adunk még hozzá a maradék fél deci langyos tejből, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha már szépen összeállt, fényes és elválik az edény falától, akkor dolgozzuk bele a megolvasztott, de csak langyos vajat. Cipót formázunk belőle, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

Amíg kel a tészta, összeállítjuk a tölteléket. A túrót összekeverjük egy tojássárgájával, két csomag vaníliás cukorral és ízlésünknek megfelelő mennyiségű porcukorral.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd körülbelül 6 × 6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra teszünk egy-egy evőkanál túrót. A kimagozott cseresznyékbe a mag helyére két-három szem fagyasztott ribizlit rakunk. Belenyomunk minden kis túróhalomba egy-egy töltött cseresznyét, majd gombócot formázunk, jól körbezárjuk a tölteléket.

Egy hosszúkás sütőformát kivajazunk. Belesorakoztatjuk a gombócokat, több sorban. Letakarjuk, ismét kelesztjük fél órát. Végül felvert tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük.

Diós kelt tészta 

kaloria 350 CAL
ido 275 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.