Csibepaprikás
Közben elkészítjük a pörköltalapot: finomra aprítjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a
cikkekre vágott paradicsomot meg a paprikát, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a feldarabolt
csirkét. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt, takaréklángon
puhára pároljuk.
Egy nagy fazékban sós vizet teszünk fel forrni. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formázunk,
és a forrásban lévő vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiszedjük és lecsepegtetjük. A gombát megmossuk, és
cikkekre vágjuk. Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a gombát és a saját levében megpároljuk. Amikor zsírjára sült, megsózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
Amikor a csirke puhára főtt, kiszedjük a lábasból. A paprikás szaftot behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, és még egyszer kiforraljuk. A paprikás csirkét tányérokra szedjük, a túrógombóccal körítjük, és ráhalmozzuk a pirított gombát. Friss kaporral meghintve
kínáljuk.
Erdei gombás túrógombóc
Először a túrógombócot állítjuk össze, mert annak egy kicsit állnia kell: a túrót krumplinyomón áttörjük,
megsózzuk, és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Összekeverjük a búzadarával, majd a hűtőben legalább egy órát pihentetjük.