Sinka Istvánné (Bátonyterenye) kertje végében mindig terem csicsóka. Késő ősszel felszedi, tavaszonként pedig átülteti, hogy nagyobbra nőjenek a gumók. Unokái is kedvelik az ebből az értékes zöldségféléből készített fogásokat.
Alaposan, dörzsszivaccsal lesúroljuk a csicsókagumókat, így nem kell a girbegurba felületet meghámozni. A tiszta zöldséggumókat a kis lyukú (sajt-) reszelőn lereszeljük. Ugyanezt tesszük a meghámozott sárgarépával is. Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle zöldséget, hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojásokat, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Olajos evőkanállal forró olajba szaggatjuk, és pár perc alatt pirosra sütjük a kis tócsni mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla. Kis joghurttal, tejföllel, idénysalátával gyors és remek vacsora. Könnyű húsok mellé kínálhatjuk köretként is.