Csilis vöröslencse-leves
Megmossuk a lencsét, és felrakjuk főni egy liter vízben. Mellédobjuk a meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, és kis lángon csendesen főzzük. Ha már félig puha a lencse, akkor pár kanálnyit kiveszünk belőle, ez lesz majd a levesbetét. A többihez hozzáadjuk a római köményt, a vajat, a karikára vágott csilit, sózzuk-borsozzuk, és teljesen puhára főzzük a lencsét. Közben a lencse szép színe fokozatosan kifakul, a végén már halványzöld lesz. Folyamatosan pótoljuk az elfőtt folyadékot. Kidobjuk belőle a hagymát, végül botmixerrel pürésítjük. A szalonnát száraz serpenyőben megpirítjuk. Tálalásnál minden tányér leves tetejére teszünk az egészben hagyott vörös lencséből egy-egy kanálkányit, egy-két szelet sült bacont és némi felkarikázott csilit.