Forrás: O. Horváth György

Csirkemájpástétommal töltött gomba

Csirkemájpástétommal töltött gomba

A rántott őzláb az ősz egyik slágere családunkban. Aki már evett ilyet, tudja, miről beszélek. A nyár végi csapadékszegény időben azt hittem, hogy úgy járunk, mint tavaly. De nem, a szeptember végi esők, majd az október elejei mérsékelt meleg meghozták a Kánaánt. Szó szerint úton s útfélen a nagy őzlábbal találkozhatott az erdőt-mezőt járó. Mi, fiaimmal és feleségemmel, hetente kétszer is megfordultunk a jó lelőhelyeken. Nem csoda, ha a rokonokat, barátokat is elláttuk gombával, annyit sikerült gyűjteni. Aztán gondoltam
egyet: a sok rántott gomba után valami újra, másra vágyva eszembe jutott, hogy a csiperkét, kucsmagombát valamiféle májas töltelékkel szokták kínálni jobb éttermek – hát próbálkoztam én is. Bejött, így ajánlhatom bátran kedves olvasóim számára is.
Először a csirkemájpástétomot készítem el: a kenyeret beáztatom a tejbe, majd igen apró kockákra aprítom a fél fej vöröshagymát. Kicsi olajon megfuttatom, ezt követően jó evőkanálnyi majoránnát, apróra vágott petrezselyem zöldjét, félkanálnyi kakukkfüvet és egy teáskanálnyi feketeborsot hintek rá. Egyet keverek rajta, majd rászórom a felkockázott májat. Fedő alatt addig párolom, míg a máj még éppen csak átpárolódik, de még vajpuha. A tűzről lehúzom, villával az egészet áttöröm. Várok, míg annyira kihűl, hogy egy tojást és
a kinyomott kenyeret is belekeverhetem. Az óvatosan lemosott gombákat fél férfitenyérnyi darabokra vágom – ha sikerül még ki nem nyílt kalapúakat találni, akkor azt egészben hagyva töltöm meg. A lemezes felületét nagyjából egy centi vastagon megkenem májkrémmel, aztán a hagyományos módon bepanírozom a lisztbe, a tojásba és a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban kell kisütni. Párolt rizs illik hozzá, illetve egy kicsit megbolondított mártás. Annak, aki szereti, a rántott gomba mellé érdemes egy kis áfonya-, som- vagy feketeribizli-lekvárt is kínálni, mert nagyon jó. Ahogy a félszáraz rozé sem rontja el ezt a fogást.

Mártás

A tojássárgáját kikeverem az apránként adagolt olajjal. Egy mozsárban egy teáskanálnyi sóval eldörzsölöm a kakukkfüvet. Egy gerezdnyi aprított fokhagymát meg egy kicsi olajat öntök rá, és ezt a masszát elkeverem a majonézzel. Tejföllel dúsítom, és mehet is az asztalra.

kaloria 770 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink