Egy tálban összekeverjük a sütőport a liszttel, a cukorral, a sóval, a fűszerekkel és a durvára tört vagy vágott mogyoróval. Egy másik tálban összekeverjük az áttört sütőtököt a tejszínnel, az egész tojásokkal és a puha vajjal. Fakanállal összevegyítjük a két tál tartalmát. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kis tepsit, belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Csakúgy, mint a legtöbb kevert süteményt, ezt sem szabad kiszárítani, tűpróbával érdemes ellenőrizni már a 15. percnél.
Ha készen van, kivesszük a sütőből, tepsistől egy rácsra állítjuk, és hagyjuk kihűlni. Egy kis lábasban felmelegítjük a tejszínt körülbelül 50 fokosra, és több adagban belekeverjük a lereszelt vagy nagyon apróra felvágott étcsokit. Kevergetve felolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük. Apró, színes cukorkákkal is díszíthetjük. Kockára vágva tálaljuk.
TRÜKK
Ha még nincs otthon mézeskalácsfűszerünk, akkor tegyünk a tésztához őrölt fahéjat, szerecsendiót, kardamomot és szegfűszeget. Természetesen egy kis vanília sem ront rajta.