Csokoládés-barackos kalács
Az átszitált liszt közepére mélyedést nyomunk. A tejet egy kávéskanál cukorral meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, és a mélyedésbe öntjük.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen 15 percig kelesztjük.
Ezután az egészet összedolgozzuk a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, az olvasztott vajjal meg a sóval, meggyúrjuk, megdagasztjuk, majd ismét letakarjuk,
és a duplájára kelesztjük.
Közben a tojást szétválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a tejszínnel. A csokoládét felaprítjuk, az aszalt barackot apró kockákra vágjuk. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán körülbelül 40 × 50 cm-es lappá kinyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a csokoládét, a sárgabarackot meg a mandulát, kissé bele is nyomkodjuk. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva föltekerjük. A tekercset – a végétől 5 cm-re kezdve – hosszában félbevágjuk, majd a két csíkot összesodorjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, és újabb 15 percig kelesztjük. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 35 percig sütjük.