Egy éjszakára beáztatjuk a száraz babot.
Megmossuk a füstölt húst, és bő vízben megfőzzük. Kiszedjük a húst, félrerakjuk.
A levébe átrakjuk a leszűrt babot, a megtisztított, nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket, a meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát. Ha kell, sózzuk, majd puhára főzzük.
Közben megfőzzük a krumplit. Még forrón áttörjük.
Felaprítjuk a füstölt húst, és összekeverjük a hidegre hűlt burgonyával, egy egész tojással, az összeaprított petrezselyem zöldjével. Annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy jól kezelhető legyen a massza. Ha kell, kis sót is adunk hozzá. Diónyi gombócokat gyúrunk belőle.
Sós vizet forralunk egy fazékban, és kis lángon kifőzzük benne a levesbetétet – körülbelül tíz perc alatt főnek át.
A zsiradékon megpirítunk két csapott evőkanál lisztet, rádobjuk a zúzott fokhagymát és az összevágott csombort. Picit összepirítjuk, lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne egy kis őrölt pirospaprikát, majd a rántással besűrítjük a levest. A gombócokat csak közvetlenül a tálalás előtt rakjuk bele.