Csordásleves
A húsokat megtisztítjuk, leöblítjük, és konyhakészre daraboljuk. A felkockázott marha- és ürühúst leforrázzuk, majd hideg vízben főzni tesszük. Lassan, gyöngyözve főzzük, a keletkezett habot óvatosan leszedjük. Az egész borsot, a fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát meg a gyömbért fűszerzacskóba kötve tesszük a levesbe. Amikor a húsok félig megpuhultak, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét
is. A répát, fehérrépát, zellert és karalábét megtisztítjuk,
kockákra vágjuk, a kelkáposztát cikkekre szeleteljük, a
gombákat negyedeljük. A zöldségféléket a leveshez adjuk,
és lassú tűzön készre főzzük. A csuszatésztát enyhén
sós vízben vagy a leves egy részében harapós keményre
főzzük. Szalonnapörcben megforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor a csuszatésztát a tányérba tesszük, rámerjük a forró levest, és finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórva adjuk az asztalra.