Csülkös tökleves
A konyhakész csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, föltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát,
valamint a sárgarépát, a fehérrépát meg a zellert nagyobb
hasábokra vágva, majd sóval és babérlevéllel ízesítve
az egészet puhára főzzük.
Miközben a csülök fő, meghámozzuk a tököt, a belsejét
kanállal kikaparjuk. A húsát centis kockákra vágjuk, azután a felforrósított vajon éppen csak megfuttatjuk. Felöntjük a csülök ízes főzőlevével, szükség szerint utánasózzuk, majd amikor felforrt, behabarjuk a tejszínnel csomómentesre kikevert liszttel. Újraforrástól számítva még pár percig lassan rotyogtatjuk, és ezzel el is készült a levesünk. A csülköt kicsontozzuk, a húst kisebb darabokra vágjuk. A levest a csülökdarabokkal és a benne főtt zöldségekkel kínáljuk. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott kaporral.