Csülkös-kacsás káposzta másnapokra
Szilveszter délutánján, de akár estéjén is nekiláthatunk főzni a kertben. Miért csak a konyhához ragaszkodunk, mikor a szabad téren sokkal jobban lehet pálinkázgatni?
Ráadásul, előre gondolván a másnapra, elkészíthetünk egy jó kis savanyú káposztás ételt, míg mellette a grillen különféle apró húsokat, zöldségeket, melyek
a vacsora részei lehetnek.
A bográcsban kicsi tűzön kiolvasztottam a szalonna zsírját, belevetettem a felkarikázott vöröshagymát. Mikor ez már üvegessé dinsztelődött, levettem a tűzről,
s így pirítottam át benne a borókabogyót, a szegfűszeget, a babért, a köményt és a fokhagymát. Majd egy réteg jól kimosott káposztát tettem a bográcsba, erre halmoztam a felszeletelt csülköt, kacsaszívet, nyakakat, majd ismét egy réteg káposzta
jött a tetejére. Aztán visszatettem a tűzre, felöntöttem a borral, ízesítettem sóval, borssal. Közepes lángon jó másfél-két órán keresztül kell fedő alatt párolni, nem kell kevergetni. Akkor jó, ha a próbaként kihalászott csülök bőre omlóssá főtt. Friss kenyérrel, erős paprikakrémmel, fehérborral, fröccsel érdemes kanalazni. Másnapokon érezhető javulást hoz fogyasztójának.