Datolyás kuglóf kelt tésztából

A sütés előtti este felkockázzuk a magozott datolyát egészen apró darabokra. A rumaromát elkeverjük egy deci vízben, ráöntjük a datolyára, és egy éjszakán át pihentetjük.

Másnap egy deci langyos tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk két evőkanál lisztet és 10 percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson. A dagasztógép táljába szitáljuk a maradék lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, a vaníliaőrleményt és a felfuttatott élesztőt. Alacsony fokozaton 2-3 percig dagasztjuk a géppel, majd több részletben hozzádolgozzuk a puha vajat is. Magasabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és 6-8 perc alatt szép egyenletesre dagasztjuk a tésztát. Leszűrjük a datolyát. A rumaromás áztatólevéből hozzáadunk fél decit a tésztához, beletesszük a datolyát is, és további 1-2 percig dagasztjuk.

Kivesszük a tésztát a robotgép táljából és elfelezzük. Az egyik felét visszatesszük gépbe, belekanalazzuk a meleg vízzel krémesre kevert kakaóport, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztákat külön tálba tesszük, átlátszó fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 60–90 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Közben előkészítünk egy 2,5 literes kuglófformát: vastagon kikenjük a puha vajjal, és a forma mélyedéseibe beleteszünk egy-egy szem egész mandulát.

A megkelt tésztákat óvatosan vékonyan belisztezett munkafelületre fordítjuk. A fehér tésztát körülbelül 25×40 cm-es – ujjnyi vastagságú – téglalappá nyújtjuk. Ugyanezt megismételjük a kakaós tésztával is.

A fehér tészta tetejére fektetjük a barnát, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A két végét összecsippentjük, és ellentétes irányba tekerve, többször megcsavarjuk. A tészta olyan hosszú legyen, hogy amikor belefektetjük a formába, a két vége éppen összeérjen.

A megformázott tésztát a kuglófformába helyezzük, és letakarva újabb egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és a tésztát 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kifordítjuk abból. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.

Mákos-túrós kuglóf

kaloria 339 CAL
ido 260 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.