Debreceni lencsés fazék
Egy nagyobb lábasban kiolvasztjuk az apró kockákra vágott szalonna zsírját. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük. A szalonnazsíron üvegesre sütjük a felaprított vöröshagymát. Rádobjuk a gondosan megmosott lencsét, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Mellétesszük a babérlevelet, félig puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kockákra szabott burgonyát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belekarikázzuk az uborkát. Fedő alatt, kis lángon tíz percig pároljuk. Ekkor kerülhet bele a vékonyra felvágott debreceni. Még tíz percig főzzük, most már fedő nélkül, s közben reszelt tormával, citromlével, pici cukorral ízesítjük. Érdemes előre elkészíteni: melegítve még finomabb, mint frissen. Fehér kenyérrel tálaljuk.