Dorozsmai molnárponty
A halat kifilézzük, sűrűn beirdaljuk, s másfél-két ujjnyi szeletekre vágjuk. A pontyszeleteket megtűzdeljük szalonnacsíkokkal, besózzuk, és 10-15 percre
félretesszük. Megforgatjuk lisztben, s kevés forró olajon elősütjük. A sütésből visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, s megpároljuk benne a felszeletelt gombát, az
apróra vágott zöldpaprikát meg a paradicsomot. (A párolás során a folyadékot halalaplé vagy víz hozzáadásával pótoljuk.) Ha a gomba már puha, lisztből
és tejfölből készített habarással sűrítjük be a levét. Hozzáadjuk a haldarabokat, s időnként rázogatva készre pároljuk.
Közben forrásban lévő sós vízben kifőzzük a csuszatésztát. Leszűrjük és lecsepegtetjük. A gombás mártásból kivesszük a halat, s a mártást összekeverjük
a csuszatésztával. Tűzálló tálba szedjük, rátesszük a haldarabokat, s az egészet átforrósítjuk a sütőben. Tálalás előtt még meglocsoljuk tejföllel, és paradicsom-
meg paprikakarikákkal díszítjük.