Tészta
- A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe beáztatjuk. A tejet, a porcukrot meg az élesztőt egy tálban jól elkeverjük, és félretesszük. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk, a vajat felolvasztjuk.
- A lisztet dagasztótálba tesszük, elkeverünk benne egy csipet sót. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs, valamint a citrom reszelt héját. Jól összekeverjük, majd a lisztre öntjük. A tésztát összegyúrjuk, azután hozzáadjuk a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és a kandírozott gyümölcsöket.
- Ha ez megvan, ismét alaposan átgyúrjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A kelesztés után átmozgatjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A közepét elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a tetején, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük a 175 fokra előmelegített sütőben.
Díszítés
- A tetejét még forrón megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukrozzuk. A kihűlt stollent fóliába csomagolva hűvös helye tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk belőle.