Lecsó – ahogy én szeretem
Nagyobb serpenyőben a kis kockákra vágott szalonnát lepirítom zsírjára – ha nem elég a zsírja, pótolom –,
majd a szeletekre vágott hagymát is megpirítom. Közben sózom, és félidőben a tarhonyát is hozzáadom. Mire a hagyma megsül, a tarhonya is megpirul.Ekkor teszem bele a kb. 1,5-2 cm széles, 5-6 cm hosszúra darabolt paprikát meg az apróra vágott fokhagymát, így sütöm tovább. Kb. 10 perc múlva kerül bele a nagy darabokra vágott paradicsom és a pepperoni paprika. Amikor a paradicsom levet enged, kevés (1-2 késhegynyi) fűszerpaprikát teszek hozzá. Vigyázat, könnyen odaég! Lassú tűznél készre főzöm, közben kóstolom, és ha kell, korrigálom az ízeket. (Pótolni lehet, elvenni nem, ezért a fűszerekkel bánjunk csínján!) Ha mártás sűrűségű, (eltűnnek a paradicsomdarabok), még egy kevés őrölt paprikával színesítem, és 2-3 szem mokkacukorral szelídítem. Friss gyümölcsből készült szilvaresztert vagy ecetes szilvabefőttet adok hozzá.
Szilvareszter
A szilvareszterhez a legjobb az érett, magvaváló vörös szilva. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és egy lábasba töltjük. Egy-két fahéjrúddal ízesítve addig főzzük, amíg a héja összezsugorodik. Ekkor kilónként 15-20 dkg cukrot adunk hozzá és összekeverjük. A cukorral már csak egy forrásra van szükség. Fertőtlenített, előmelegített üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére egy evőkanál rumot öntünk. Lekötjük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Császármorzsa,darás metélt, krumplinudli kísérője lehet, de szilva helyett gombócba is tölthetjük.