A sonkát előző nap hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle.
Másnap a vöröshagyma és a fokhagyma külső, piszkos leveleit lehúzzuk, és mindegyiket félbevágjuk. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Ha már pirosodnak, akkor hozzádobjuk a babérleveleket, a borsot és a borókabogyót is, és együtt pirítjuk még egy percig.
A sonkát beletesszük egy jó nagy fazékba. Mellédobjuk a pirított hagymákat a fűszerekkel, a feldarabolt zöldségeket, rászórjuk a pici cukrot. Annyi vizet öntünk rá, hogy jó bőven ellepje. Ha felforrt, kicsire vesszük a lángot, és addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul.
Utána kiszedjük a vízből, hagyjuk picit hűlni. A bőrös felét éles késsel bekockázzuk. Összekeverjük a pácot, és a felével jó alaposan bekenjük a sonka bőrös, beirdalt oldalát. A metszéspontokba egy-egy szegfűszeget tűzünk. Betesszük egy kis tepsibe, és 160 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, rákenjük a pác maradékát, és még 15-20 percig sütjük.
Alaposan lesúroljuk a burgonyagumókat. Héjastul vékony cikkekre vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, ezt is keskenyebb cikkekre felvágjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk a kétféle zöldséget a fűszerekkel. Egy zsiradékkal kikent tepsibe szórjuk, majd 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.