Endíviás kölessaláta pirított virslivel
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben föltesszük főni. Mire megpuhul, felszívja a vizet, leszűrni ezért nem is kell. Amíg kihűl, összeállítjuk a salátát.
Az endíviáról leszedjük a külső, nagyobb leveleket, ezeket félretesszük a tálaláshoz. A maradékot vastagabb csíkokra vagdossuk, a többi salátát is nagyobb darabokra tépkedjük, végül az egészet lazán összekeverjük. A félretett levelekkel megágyazunk egy salátástálban, s ráhalmozzuk a salátakeveréket.
Karikákra vágjuk a virslit, és egy kevés olajon megpirítjuk. Amikor langyosra hűlt, elrendezzük a saláta tetején, végül az egészet megszórjuk a főtt kölessel.
Salátaöntet
Öntetet készítünk az olívaolajból, a mézből, a citrom levéből és reszelt héjából, a mustárból, a finomra vágott korianderből meg egy csipet sóból, és tálaláskor
meglocsoljuk vele az elkészült salátát.