Késes betétű aprítógépbe tesszük az őrölt liofilizált epret, a lisztet, az egy evőkanál kristálycukrot, a csipetnyi sót, és összeforgatjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott jéghideg vajat meg a hideg vizet, és pár forgatással ruganyos tésztává gyúrjuk. Két egyenlő cipót formázunk belőle, mindkettőt ellapítjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a tölteléket. Nagy tálba tesszük a megtisztított, feldarabolt epret, a citromlevet, a vaníliaőrleményt és a sót. Egy másik tálban összeforgatjuk a cukrot a keményítővel. Végül a két tál tartalmát összekeverjük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen akkora körlappá nyújtjuk, amely két centivel nagyobb, mint a formánk. Nyújtófával átemeljük a formába, belenyomkodjuk, a kilógó széleket éles késsel levágjuk. Beleöntjük az epres tölteléket, és betesszük a megtöltött formát a hűtőszekrénybe.
Kinyújtjuk a másik tésztacipót is egy nagy körlappá, és felvágjuk másfél centi vastag csíkokra. Elővesszük a hűtőszekrényből a pitét, és a tetejét berácsozzuk a csíkokkal. Visszatesszük még 20 percre a hűtőszekrénybe.
220 fokra melegítjük a sütőt. Egy tojássárgáját összekeverünk egy evőkanál vízzel, és lekenjük vele a pite tetejét, majd megszórjuk cukorral. Betesszük a forró sütőbe, és 40-45 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.