A PISKÓTATÉSZTA
ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – SÜTÉS: 10 perc – PIHENTETÉS: 1 óra – Először a piskótát sütjük meg. A három egész tojást a cukorral öt percig verjük elektromos habverővel maximális fokozaton, majd fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt, nagy, lapos tepsibe simítjuk, és vékony piskótát sütünk belőle. Rácsra csúsztatjuk, lehúzzuk róla a papírt, és teljesen kihűtjük.
A VANÍLIAKRÉM
A vaníliakrémhez összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a keményítővel. Gőz fölé rakjuk egy nagy hőálló tálban, és habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük vékony sugárban a meleg tejet meg tejszínt, és jó sűrűre főzzük. Ezt is kihűtjük.
AZ EPRES RÉTEG
Az epret megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy lábasban megszórjuk a cukorral, ráreszeljük a citromhéjat, meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, felfőzzük. Épp csak pár percig forraljuk, utána ezt is kihűtjük. Habot verünk a három deci tejszínből a porcukorral. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mandulalikőrrel, és megkenjük az eperlekvárral. Felkockázzuk. Egy nagy tálban összerakjuk az édességet: alulra pár kocka tészta, ezekre kanalazunk az eperkompótból, arra jön a vaníliás krém, majd a tejszínhab – és ezt ismételjük.
A TEJSZÍNHABOS RÉTEG ÉS A DÍSZÍTÉS
A tetejére tejszínhabot kenünk, rátesszük a szép epreket, beleszórunk pár piskótakockát. Ennek is jót tesz, ha fogyasztás előtt áll legalább egy órát.