Meghámozzuk a vöröshagymát, és nagyon apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőbe teszünk 2 evőkanál zsírt, rádobjuk a hagymát, finoman sózzuk, és üvegesre pároljuk kevergetve. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne egy-két evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntünk rá pici vizet, majd beletesszük a darált húst. Visszarakjuk a tűzhelyre, kevergetve elkezdjük főzni, közben ízesítjük a két gerezd zúzott fokhagymával, az őrölt köménnyel és a paprikakrémmel (lehet csípős vagy csemege, tetszés szerint). Körülbelül húsz percig rotyogtatjuk, kis-közepes lángon, végül szükség szerint sózzuk, és darálunk rá fekete borsot.
Közben egy lábasban megfőzzük a rizst. Ha roppanósra főtt, hozzákeverjük a darált húsból főzött pörkölthöz.
Kockákra vágjuk a húsos füstölt szalonnát. Beletesszük egy serpenyőbe egy teáskanálnyi zsírral együtt, és addig sütjük, míg a szalonnakockák ropogósra nem pirulnak. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérba. A helyére rakjuk a felkarikázott kolbászt, és azt is megpirítjuk. Visszarakjuk a serpenyőbe a megsült szalonnakockákat is.
A savanyú káposztát egy deszkára rakjuk, és egy késsel kicsit átvágjuk, hogy ne legyenek a szálak túl hosszúak (így könnyebb lesz megenni). Beletesszük egy lábasba, öntünk rá egy kis vizet, és tíz percig főzzük. Utána leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet.
Végül összerakjuk a fogást: egy kizsírozott tepsibe lerakjuk a káposzta harmadát. Rákanalazzuk a rizses pörkölt felét, rászórjuk a sült szalonna és kolbász felét, locsolhatunk rá egy kis zsírt is alóla. Ezt még egyszer megismételjük. A rakottas tetejére jön a maradék káposzta. A füstölt szalonnából kakastaréjokat vágunk, ráfektetjük, forró sütőben sütjük legalább egy órát. Tejföllel, kenyérrel tálaljuk.