Ezerjó burgonyafelfújt
Úgy látszik, a szeptember a felfújtak bűvöletében telik.
A birsalmás után következzen a krumplis változat. Elsőként előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütő 5-ös fokozat). A krumplit héjastól tepsire rakom és megszurkálom. Addig sütöm, amíg a beleszúrt kés könnyen át nem hatol rajta – ez 30-40 percet vesz igénybe. Ha megpuhult, kiveszem a sütőből, és hűlni hagyom. Ezt követően félbevágom, és kikaparom a belsejét egy tálba. Kb. 60 dekányi „nettó” pityókát kapok, amit krumplinyomóval pürévé török. A sütőt felkapcsolom 190 fokra. Nagy lábasban, közepes hőfokon felolvasztom a vajat. Beleteszem az apróra vágott hagymát, és időnként megkavarva kb. 10 perc alatt puhára dinsztelem. Hozzáteszem a lisztet, és állandóan kavargatva 3 percig pirítom. Kisebb lábasban, közepes hőfokon megmelegítem a tejet.
Nem forralom, csak megvárom, amíg apró buborékok
jelennek meg az edény pereménél – ekkor leveszem a
tűzről. Habverővel verve egyszerre a lisztes edénybe öntöm, és addig kavarom, amíg besűrűsödik. Leveszem a tűzről, és belekeverem a szerecsendiót, a szegfűborsot és a gyömbért. Egyenként beledolgozom a tojássárgáját, majd hozzáadom a burgonyapürét meg a 12 dkg ementálit. Alaposan összekeverem, és sóval, borssal ízesítem. Egy tiszta tálban kemény habot verek a tojásfehérjéből. Először csak a hab negyedét forgatom a pürébe, hogy lazább legyen, majd óvatosan belekavarom az egészet. A masszát kivajazott, zsemlemorzsával kikent felfújtformába öntöm, és megszórom a parmezánnal. A melegen hagyott
(190 fokos) sütőben 45-50 percig sütöm, amíg felpuffad,
és aranyszínű lesz. Azonnal tálalom, mivel – a felfújtakkal ez már csak gyakorta megesik – hamar lelapul.