Feldaraboljuk a fácánt.
A tojásfehérjéket villával kikeverjük, hozzáforgatjuk a paradicsompürét.
Egy nagy fazékba rakjuk a húst, öntünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje. Beleöntjük a paradicsomos tojásfehérjét, és felrakjuk főni. Az első forrásig nagyon sűrűn kevergetjük. Ha felforrt, a lehető legkisebbre vesszük alatta a hőfokot. Most már egyáltalán nem keverjük, mert akkor zavaros lenne a végeredmény.
Megtisztítjuk a zöldségeket, és egészben belecsúsztatjuk a lébe a sárgarépát, a gyökeret, a zellert meg a karalábét. A hagymát egészben, héjastul (a külső, piszkos leveleit leszedjük) adjuk hozzá. Most rakjuk a levesbe a fűszereket is (babér, kakukkfű, borókabogyó, bors, só), és szép lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Ha megfőtt, akkor levesszük a tűzhelyről. Óvatosan kiszedjük a fácánt és a zöldségeket, a levet átszűrjük. A megfőtt húst külön tálaljuk, az erőlevesbe legfeljebb pár darab főtt zöldséget rakunk.
Amíg fő a leves, sós piskótatésztát kavarunk a két tojásból és a lisztből. Belevegyítjük a lereszelt répát, zellert, a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Végül papírral bélelt tepsibe öntjük, úgy választjuk meg a méretet, hogy fél centinél ne legyen vastagabb. A tetejére szórjuk a durvára tört borókabogyót, és 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, formára vágjuk, ezt adjuk levesbetétként.