Fahéjas szilvás bukta
Az egyik legfinomabb őszi gyümölcsöt klasszikus köntösbe bújtattam, s a végeredmény az örökkévalóságnak szólna – ha rögtön el nem fogyna. Egy nagyobb kelesztőtálba teszem a 60 dkg lisztet, beleöntöm a kovászt. Külön edénybe teszem a tejet, elkeverem benne a három tojássárgáját meg az egész tojást, hozzáadom a cukrot, 12 dkg olvasztott, de nem forró vajat, a reszelt citromhéjat, a sót, majd a lisztbe belekeverve jól kidolgozom lágy tésztává. Meleg helyen fél órát kelesztem, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kisodrom, hosszúkás négyszögekre vágom. Ezeket megtöltöm a kimagozott, cukorban, fahéjban megforgatott szilvával, és összenyomkodom. A tepsit vajjal kikenem, rárakom a buktákat, s hogy össze ne ragadjanak, mindegyiket külön-külön vajjal megkenem. A tepsin még 15 percig pihentetem, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm. Mikor kész, kiborítom a tepsiből, a kihűlt buktákat tálra rakom, és porcukorral meghintve tálalom. Frissen, még melegen a legfinomabb.
Kovász
Először elkészítem a kovászt: a langyos tejbe beleteszem a porcukrot, a lisztet, belemorzsolom az élesztőt, majd kb. 5 perc alatt megkelesztem.