Egy éjszakára beáztatjuk a babot, egy másik tálba pedig a füstölt húst.
Másnap mindkettőt leszűrjük, átmossuk. Egy fazékba rakjuk a babot és a feldarabolt füstölt húst, öntünk rá hideg vizet, és együtt főzzük.
Ha már puha a bab, akkor leöntjük róla a főzővíz felét. Átöntjük egy másik kis fazékba, és 2-3 perc alatt roppanósra pároljuk benne a kelkáposzta egyik felét, amelyet felkockáztunk előtte. Botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a bableveshez, fűszerezzük a majoránnával és a zúzott fokhagymával, sót csak akkor teszünk hozzá, ha szükséges, hiszen a füstölt hús már eleve sós volt.
Tálalás előtt a megmaradt fél kelkáposztát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk, ez lesz a leves ropogós feltétje.