Fészkes töltött káposzta
A darált húsból a tojás, az árpagyöngy, a finomra vágott vöröshagyma és fokhagyma, valamint a fűszerek hozzáadásával a szokásos módon elkészítem a tölteléket. A kicsi káposztaleveleket egyenként megtöltöm körülbelül 2-2 dkg töltelékkel. 3 db kicsi töltött káposztát összefogok, baconnal körbetekerem. A nagy káposztalevélre terítek a darált húsos töltelékből, majd ráteszem az egybefogott, szalonnás csomagot, és hagyományosan begöngyölöm. Tehát egy nagy levélbe három töltelék kerül.
Bográcsba vagy más edénybe apró káposztát szórok. Közepére beállítom a beáztatott füstölt csülköt, majd a csülök köré állítva elhelyezem a nagy töltött káposztákat. Meghintem kevés őrölt paprikával. Apró káposztával befedem, a tetejére finomra vágott kaprot és hagymát teszek, majd felöntöm vízzel. Sózni csak kóstolás után kell, mert a csülök is sós, meg a káposzta is. A végén nagyon vékony tejfölös-lisztes habarással sűrítem. Tálaláskor a töltött káposztát tejföllel, kaporral ízesítem, díszítem, s melléteszek a felszeletelt csülökből egy szeletet.