Finom murokleves
- Közben a vajat felhevítjük, és rátesszük a megtisztított, kisebb kockákra vágott sárgarépát. Addig pároljuk, amíg félpuha lesz. Beletesszük az apróra vágott újhagymát meg a finomra vágott petrezselymet, és megszórjuk a liszttel.
Még egy keveset pirítjuk, azután felengedjük vízzel, megsózzuk, végül a levest készre főzzük. - Egy fazékban sós vizet forralunk, ebbe kiskanállal beleszaggatjuk a daragaluskákat – egyszerre mindig csak keveset, mert fövés közben alaposan megnőnek. A galuskákat lassú tűzön kifőzzük, majd szitakanállal kiszedjük, és tálaláskor tesszük a forró levesbe.
Májas daragaluska
- Először a daragaluskát keverjük ki, mert annak pihennie kell egy keveset: felütjük a tojásokat, és összekeverjük annyi olajjal, amennyi a tojások súlyának a fele. Megsózzuk, és hozzáadjuk a búzadarát meg az elkapart vagy egészen apró kockákra vágott májat. (Annyi darát keverjünk bele, hogy a massza se túl híg, se túl kemény, inkább amolyan sűrű palacsintatészta állagú legyen.)
- A száráról lecsipkedett kakukkfűvel fűszerezzük, majd félretéve egy órát állni hagyjuk, hogy a búzadara megdagadjon.