A megtisztított halakat egy nagy tálba fektetjük. Háromszázalékos sóoldatot készítünk a tejből. Belekeverjük a meghámozott, szeletekre vágott fokhagymát. Ezzel a lével öntjük le a halakat, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácoljuk.
Másnap kivesszük, papírtörlővel kívül-belül szárazra töröljük. A belsejét meghintjük őrölt borssal. Egy olívaolajjal kikent tepsibe fektetjük. A tetejüket is meglocsoljuk egy olajjal. 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed órán át pirosra sütjük.
A körethez mind a kétféle burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben nagyon puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Még forrón keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a felkockázott fagyos vajat, és botmixerrel jó habosra kikeverjük, végül, ha szükséges, sózzuk.
Tengeri halfilé vaníliás-tejszínes spenóttal, sült édesburgonya-kockákkal