Fokhagymás parajjal sült csirkemell
Szobahőmérsékleten hagyjuk a parajt teljesen felolvadni. A húst felszeleteljük, gyengéden kiveregetjük, besózzuk, majd kevés zsiradékban a szeletek mindkét oldalát megsütjük. Kiszedjük a serpenyőből, melegen tartjuk. Abba a serpenyőbe, amelyben sültek a húsdarabok, beledobjuk a lereszelt vagy fokhagymanyomón átnyomott két gerezd fokhagymát, hozzáadunk négy deka vajat, fél percig sütjük kevergetve. Rátesszük a kinyomkodott parajleveleket, sózzuk-borsozzuk, jól összeforgatjuk, két percig sütjük, majd levesszük a tűzhelyről.
A maradék vajjal kikenünk egy sütőedényt. Belesimítjuk
a fokhagymás parajt. A tetejére tesszük a hússzeleteket. A sajtkrémet rákenjük a hússzeletek tetejére. Forró sütőben körülbelül 20 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Mártás
Egy kis lábasban felolvaszunk 2 dkg vajat, beleszórjuk a lisztet, és máris felöntjük két dl tejjel. Kis lángon folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük, és belekeverjük a lereszelt sajtot, a tejfölt és a tojássárgáját. Sóval és egy kis csipet frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.