Fokhagymás-rozmaringos csirke
Megmossuk a csirkét, papírtörlővel szárazra töröljük. Kívülbelül bedörgöljük sóval és őrölt fekete borssal. Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk. Olajjal kikenjük a csirke helyét. Beletesszük a szárnyast, úgy, hogy a melle nézzen felfelé. A hasüregébe rakjuk a rozmaringágat (ha őrölt rozmaringot használunk, akkor meghintjük vele a csirkét kívül-belül, mint ahogy a sóval és borssal tettük). A fokhagymafej legkülső, laza leveleit leszedjük, de nem hámozzuk meg. Éles késsel keresztben kettévágjuk, és a csirke mellé tesszük a tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, takarás nélkül, összesen 80 percig. Félidőben kivesszük a tepsit, megfordítjuk a madarat, majd visszatesszük a sütőbe. Ha kész, kiemeljük a tepsiből, áttesszük egy tálra, s máris tálalhatjuk.
Köret
A körethez meghámozzuk a zöldségféléket. A sárgarépát, a pasztinákot és a petrezselyemgyökeret hosszú, fél cm vastag csíkokra vágjuk, a sütőtököt felkarikázzuk, a zellert is fél cm vastag lapokra metéljük. Egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. Olajjal kikenjük. Belefektetjük egy rétegben a felvágott zöldségeket. Megsózzuk, és a tetejüket vékonyan lekenjük olajjal. Ha légkeveréses a sütőnk, akkor betolhatjuk a sütőbe a csirkével egyszerre (csak akkor 170 fokra vegyük le a hőfokot), így egyszerre sülnek meg. Ha nincs ilyen funkciója a tűzhelynek, akkor ezt süssük meg először, és utána a csirkét – a forró sütőben pár perc alatt újra meg tudjuk melegíteni a köretet. 40-60 perc alatt sülnek meg a zöldségek, attól függően, milyen vastagra vágtuk. Az almákat megmossuk, kiszedjük a magházukat, cikkekre vágjuk. Amikor már majdnem készen vannak a zöldségek (kezdenek színesedni), melléjük tesszük a tepsibe az almákat, 10-15 perc sütés bőven elég nekik.