A TŰZDELT BÁRÁNYLAPOCKA
ELŐKÉSZÍTÉS: 30 perc – SÜTÉS: 1,5 + 1 óra – Kicsontozzuk a báránylapockát, éles késsel kinyitjuk. Sózzuk-borsozzuk. A húsba kis vájatokat vágunk, belenyomkodjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szorosan feltekerjük, becsomagoljuk egy kizsírozott alufóliába. Tepsibe tesszük, öntünk alá kevés vizet. 140-150 fokos sütőbe toljuk, és bő másfél órán át sütjük. Sülés közben időnként ellenőrizzük, és pótoljuk az elforrt vizet, nehogy leégjen a fóliába csavart hús. Ha megsült, hagyjuk pihenni, majd vastag karikákra vágjuk. Alaposan lesúroljuk a krumplit, félbevágjuk. Összeforgatjuk kevés olajjal és sóval, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
A PARADICSOMMÁRTÁS
A mártáshoz kevés olívaolajon megdinszteljük az összetépett bazsalikomleveleket, hozzádobjuk a két felszeletelt fokhagymagerezdet, valamint a nagyobb kockákra vágott lila hagymát. Rákanalazzuk a paradicsompürét, hozzárakjuk a kockára vágott paradicsomot, és pár percig együtt rotyogtatjuk. Akkor jó, ha még darabos benne a paradicsom, nem kell pépesre főzni. Ha kész, megsózzuk.