Fordított szilvatorta
A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Megtisztítjuk, félbevágjuk
és kimagozzuk a szilvát. A felengedett leveles tésztalapokat lisztezett deszkán egymásra fektetjük, és egy 28 cm átmérőjű kört nyújtunk ki belőle. Kivajazunk,
és 5 dkg átszitált porcukorral megszórunk egy 25 cm átmérőjű sütőformát.
A kicukrozott formát a sütő középső részére toljuk, és hagyjuk, hogy a cukor világosbarnára karamellizálódjon. Azután a formát kivesszük a sütőből, majd a szilvát a gömbölyű felével lefelé fordítva, tetőcserépszerűen a
meleg karamellbe nyomkodjuk.
Ezután a sütőt visszakapcsoljuk 225 fokra. A fahéjat elvegyítjük 1 dkg porcukorral, majd rászitáljuk a gyümölcsre. A tésztát egy sütőforma segítségével kerekre szabjuk. A tésztát a szilvára borítjuk. A túllógó széleket belülre hajtjuk, és kissé lenyomkodjuk Végül a tésztalapot egy villával többször megszurkáljuk, és a tortát a sütő középső részében 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk. A lehűlt tortát tálra borítjuk, és meghintjük a maradék porcukorral és a mandulával. Finom mellé a vaníliás vagy fahéjas tejszínhab, esetleg a vaníliafagylalt.