A FÜRJLEVES
ELŐKÉSZÍTÉS: 20 perc – FŐZÉS: 1 óra – Megmossuk a fürjeket, hideg vízbe rakjuk a meghámozott, nagyobb darabokra vágott sárgarépával, gyökérrel, zellerrel, karalábéval együtt. Engedünk rá körülbelül 1,5 liter hideg vizet. Fűszerezzük sóval, egész borssal, kis darabka gyömbérrel, egy-két ág kakukkfűvel, egy csipetnyi sáfrányos szeklicével. Nagyon kicsi lángon addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul. Az elején leszedjük a képződő habot. Ha kész, leszűrjük. A fürjeket és a főtt zöldségeket feldaraboljuk.
A TURBOLYÁS TÉSZTA
A tésztához a három tojást megsózzuk, beleszórjuk a felaprított turbolyát, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a szokásosnál lágyabb legyen a tésztánk. Kinyújtjuk viszonylag vastagra (másfél-két milliméteresre), ötcentis csíkokra vágjuk. A csíkokat felcsavarjuk hosszában, majd éles késsel háromszög alakú darabokra felvágjuk. Kézzel kicsit szétrázzuk. Sós, lobogó vízbe dobjuk, és miután újra felforrt, még öt percig főzzük. Leszűrjük, és ezt kínáljuk majd a leves betéteként.