Füstölt csülök babon tálalva
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, így járunk el
a füstölt csülökkel is. Másnap a csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd jó egy óra múlva kivesszük a fazékból, kihűtjük, kicsontozzuk, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Ezután visszatesszük a főzővízbe, és puhára főzzük. A csülökdarabokat kiszedjük, és melegen tartjuk. A füstölt
lébe beletesszük a babot, hozzáadjuk a babérlevelet, és
puhára főzzük. Még mindig nem öntjük ki a főzőlevet,
hanem beletesszük a véres hurkát, és 5 percig abáljuk.
Amikor a hurka kihűlt, felszeleteljük. Közben egy magas
falú serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a
kockára vágott szalonnát, a finomra aprított hagymát
meg az összezúzott fokhagymát, és 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a babot, sáfránnyal és édes-nemes paprikával
fűszerezzük. Öntünk alá egy keveset a füstölt léből, és
még egyszer felforraljuk. Végül összeforgatjuk a szeletelt
véres hurkával. A csülökkel együtt forrón tálaljuk, friss
házi kenyér kíséretében.