Forrás: O. Horváth György

Füstölt harcsa salátával, pirítóssal

Füstölt harcsa salátával, pirítóssal

Halat füstöltünk grillben. Ebben semmi ördögi dolog nincs, mindenkinek ajánlom, mert szerintem nem lehet elrontani. Kell hozzá egy szép darab hal, mely elég zsíros, vagyis a legjobb az angolna (ha lehetne kapni), a
busa, a harcsa, de finom a csuka, a ponty vagy a kisebb-nagyobb keszeg is. A halfilét elő kell készíteni fél-egy nappal korábban. Ha szálkás a halunk, irdaljuk, de a bőre maradjon egyben, mert ez tartja össze
a füstölt halat! Én a cukrot, a sót és a boltban kapható halfűszer-keveréket elegyítettem, majd a hal húsába nyomkodtam. Úgy, ahogy a sonkát, szalonnát szokás besózni. Készen is vagyunk a nehezével! Mert másnap már csak alapparazsat csináltam a kisebb grillemben,
arra tettem alufóliába csomagolva a faforgácsot, melybe 20 szem szegfűszeget, egy 10 centis rozmaringágat, egy teáskanál koriandermagot szórtam, és megöntöztem a whiskyvel. A fólia tetején réseket vágtam, ott jött ki az átizzó forgács füstje. A grillrácsra kerültek beolajozott bőrükkel lefelé a szárazra törölt haldarabok. A grilltetőt lezártam, 20-25 perc alatt megfüstölődött és a melegben át is főtt a hal
húsa. Ez tehát a melegen füstölés eljárása. A halat alapanyagként és önmagában is fogyaszthatjuk. Utóbbira példaként pirítóst megkentem petrezselymes vajjal, rákerült a halhús és kevés citromlé. A másik étel egy egyszerű halsaláta lett: lesózott, majd lemosott lila hagymát, kockázott főtt tojást elkevertem tejföllel, kicsi cukorral, egy evőkanál mustárral. Jól csúszott rá a száraz fehérbor!

kaloria 740 CAL
ido 30 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink