Fűszeres almás koszorú
Az almákat meghámozom, lereszelem, kevéske citromlét öntök rá, majd nekilátok a tészta elkészítéséhez. A lágy vajat és a cukrot egy tálban habosra keverem. Egyenként beleütöm és alaposan elkeverem az egész tojásokat. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a fűszerkeveréket a vajas keverékbe szitálom, és az egészet jó simára, csomómentesre keverem.
Hozzáadom a reszelt almát és az almalét – ami helyettesíthető tejjel is, bár az almalé intenzívebb ízt kölcsönöz –, és újra az egészet utoljára sima tésztává dolgozom össze. Vékonyan kivajazok, kilisztezek egy 24 cm átmérőjű koszorú- vagy gyűrűformát. A mandulát az előkészített forma aljára szórom, majd rákanalazom és elsimítom a tésztát.
Az így elkészített koszorút 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm, míg felemelkedik. A tészta
közepébe szúrt fémtű segítségével ellenőrzöm, nem nyers-e a süti – ha száraz marad, kiveszem a sütőből.
A kész koszorút egy kis ideig – kb. 10 percig – a formában hagyom hűlni, majd rácsra teszem.